Od 7.-14.8.2016. se je u Moskvi održao po drugi put takozvani Diversity festival (festival raznoličnosti). Organizirao ga je MEN (Mladina europskih narodnosti) skupa s JDR (Mlada organizacija Nimcev u Ruskoj) i DJO (Društvo mladih Nimcev u Europi).  Oko 100 sudionikov  iz cijele Europe je u ovom tajednu moglo birati med različni djelaonica: tancanje, kazališće, jačenje, scenografija i fotografiranje i filmanje. Gradišćanske Hrvate su zastupali Davor Frkat, Diana Jurkovits,Viktoria Kuzmits, Maria Kornfeind i Nataša Sarić. Kod jačenja su se sudioniki naučili narodne jačke različitih manjin, a kod tancanja med ostalim tance Nimcev u Ruskoj, Vlahov u Rumunskoj i Gradišćanskih Hrvatov. Kazališna djelaonica se je bavila abstraktnimi pojmi kotno zgraditi moste, diskriminacija, povjerenje i raznolikost. Člani radionice fotografija i film su pratili cijeli projekt i za predstavu priredili filme u pozadini. Načinili su i film kao sažetak seminara. Djelaonica za scenografiju je šila kostime, priredila rekvizite i dekoraciju za prostorije eventa.

Milena Olip, koruško-slovenska režiserka je sve te djele spojila u jedan skupni program, ki se je na zadnji večer predstavio brojnoj publiki ka je bila oduševljena.

Uz te djelaonice se je sudionikom nudila peljanja skroz Moskvu i takozvane „tematične diskusije“, kade su sudioniki na inovativne načine obdjelali manjinsko-političke teme. JDR je slobodno vrime intenzivno oblikovao sa skupnim tancanjem i igranjem. Još i na skupno tjelovježbanje rano jutro nisu pozabili.
Hakovci i Koruški Slovenci su uz to imali razgovore za jesenski seminar pod geslom Rušiti zid(ov| in)e, koga ćedu skupa održati od 26.9.-2.10.2016. u Livki. Veselimo se jur na dojdući Diversity festival 2017 kod Kašubov u Poljskoj!